Smer logo
 

Pre daňové podvody začali vyšetrovať Michelin, Adidas a Total

Parížska prokuratúra začala dnes vyšetrovanie ropného giganta Total, výrobcu pneumatík Michelin a francúzskych prevádzok nemeckého výrobcu športovej obuvi a oblečenia Adidas pre podozrenia z krátenia daní vo Francúzsku presúvaním peňazí na účty v lichtenštajnských bankách.

Dotknuté firmy predbežne odmietli, že by mali v Lichtenštajnsku nadácie alebo účty. Prokuratúra však spustila vyšetrovanie troch spoločností a niekoľkých jednotlivcov v reakcii na informácie z ministerstva financií, uviedol zdroj, ktorý si neželal byť menovaný, keďže vyšetrovanie nie je ukončené.

Ako zdroj povedal, informácie, ktoré dostali v decembri, poukazovali na "atypické pohyby" na účtoch lichtenštajnskej banky LGT, ktoré sa začali ešte v roku 2001. Účty boli vedené na nadácie alebo trusty údajne napojené na Total, Michelin a Adidas. Šesť z nadácií by malo byť napojených na zakladajúcu rodinu firmy Adidas a jedna z nadácií na Elf Trading, pobočku Elf Aquitaine, ktorú v roku 2000 kúpila firma Total. Francúzske daňové úrady predpokladajú, že ďalšia z nadácií je napojená na výrobcu pneumatík Michelin. Ako v utorok (31.3.) povedal minister pre rozpočet Eric Woerth, celkovo 64 francúzskych podnikov upútalo pozornosť úradov pre možné daňové podvody spojené s odlievaním peňazí na účty do Lichtenštajnska. Väčšinou išlo o rodinné podniky s dlhoročnou históriou spolupráce s lichtenštajnskými bankami.

Po vypuknutí škandálu s daňovými rajmi v Nemecku a vo Francúzsku v roku 2007 sa začali o aktivity svojich firiem viac zaujímať aj francúzske úrady. Väčšina podnikov potom dodatočne dane zaplatila. V prípade troch spomínaných firiem sa však francúzskym daňovým úradom nepodarilo dostať k jadru ich finančných aktivít, a preto požiadali o pomoc ministerstvo spravodlivosti o podrobnejšie vyšetrovanie. Predbežné vyšetrovanie firiem sa začína práve v citlivom období začiatku summitu krajín G20 v Londýne, kde predstavitelia najvplyvnejších krajín sveta chcú nájsť riešenie na finančnú krízu. Diskutovať by sa malo aj o daňových rajoch a prípadných sankciách pre tieto štáty.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prednedávnom uviedol, že Paríž bude tvrdo postupovať proti praniu špinavých peňazí a daňovým rajom vrátane Lichtenštajnska, Andorry a Švajčiarska. Tlak na daňové raje sa nezvyšuje náhodou. Veľké ekonomiky majú vo finančnej kríze problémy nájsť dostatok peňazí na záchranné balíčky a robia všetko preto, aby im v kríze nesťažovali situáciu daňové raje. Tie stále ponúkajú lepšie podmienky pre bohatšiu klientelu, čím krajinám s vyšším daňovým zaťažením odlievajú peniaze.

Zdroj: TASR • 1.4.2009