Smer logo
 

Mitterrandov syn neplatil dane. Dostal podmienku.

Najstaršieho syna bývalého francúzskeho prezidenta Francoisa Mitterranda Jean-Christopha včera v Paríži odsúdili na tridsať mesiacov väzenia podmienečne za nezaplatenie daní vo výške 630-tisíc eur. Musí zaplatiť aj dlžnú sumu.

Podľa obžaloby nezdanil dva milióny dolárov, ktoré v rokoch 1998 a 1999 dostal od podnikateľa Pierra Falconeho ako honorár za konzultantské služby. Mitterrand včera na súde nebol. Jeho obhajca povedal, že podá odvolanie. Počas procesu sa Mitterrand obhajoval tak, že v spomínaných rokoch žil a pracoval v Mauritánii, takže platil dane tam. Podľa lekárov trpel veľkými psychickými problémami.

Prezidentov syn tvrdí, že je bez prostriedkov. Jeho matka Danielle dala v októbri do dražby vzácny nábytok, ktorý spolu so svojím mužom vlastnili. Chcela tak pomôcť synovi, ktorý nemal počas procesu prístup ku svojim bankovým kontám.

Jean-Christophe Mitterrand (58) bol deväť rokov poradcom svojho otca pre africké záležitosti. Predtým pracoval v Afrike ako novinár. Počas pôsobenia v Elyzejskom paláci si vybudoval nedobrú povesť človeka, ktorý využíva postavenie svojho otca a údajne bol zapojený aj do nelegálneho vývozu zbraní do Angoly v 90. rokoch a prania špinavých peňazí v Mauritánii.

Zdroj: CTK, 9.12.2004