Smer logo
 

Podnikateľ bojuje s daňovým úradom

Podnikateľ sýrskeho pôvodu, Aksam Barakat, z Košíc má problém s daňovým úradom. Údajne nezaplatil 130 miliónov korún na dani z pridanej hodnoty (DPH) a Daňový úrad Košice I uvalil na jeho majetok záložné právo. Barakat to považuje za šikanovanie a tvrdí, že štátu nič nedlhuje. Proti rozhodnutiu sa odvolal na Daňové riaditeľstvo, ktoré mu vyhovelo a vrátilo vec na konanie znova do Košíc.

Nebola to finta

Údajné nedoplatky na daň z pridanej hodnoty z rokov 2004 až 2006 objavila kontrola v Barakatovej firme SSIM Košice. Ako uvádza košický denník Korzár, pochádzať mali z obchodu a spracovania hutníckych materiálov, ktoré išli cez viaceré navzájom prepojené firmy. SSIM, ktorá nakupovala materiál z Ukrajiny, predávala valcované zvitky spriaznenej spoločnosti Profitube v jej colnom sklade v Košiciach. Tam sa spracovali a ďalej predali ďalšej Barakatovej spoločnosti Mercurius, ktorá ich opäť vyviezla mimo Európskej únie. Všetky tieto transakcie sa diali bez platieb z pridanej hodnoty. Barakat tvrdí, že to nebola žiadna finta, ale normálny proces. Daň platiť nemusel, lebo predával tovar z územia mimo Európskej únie, priamo v colnom sklade a v colnom režime, ktorý podľa neho nepodlieha daňovej povinnosti. Odvoláva sa pritom na Colný kódex Európskeho hospodárskeho spoločenstva a stanoviská colného úradu i Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.

Dodatočné vyrubenie dane z pridanej hodnoty a záložné právo košického daňového úradu banskobystrické riaditeľstvo zrušilo z procesných dôvodov, lebo miestny úrad pochybil v lehotách a námietkami firmy sa nestihol zaoberať. Teraz má vec znova posúdiť a rozhodnúť, či bude Barakat platiť alebo nie.

Bude chcieť odškodné

„Považujem to za štátne výpalníctvo! Čakali, že budem podplácať! Úmyselne chceli poškodiť moju firmu a aj ju poškodili o stovky miliónov,“ rozhorčuje sa podnikateľ. Podľa neho kvôli zaujatosti úradu preložil i sídlo firmy do iného daňového obvodu a chystá sa podať trestné oznámenia na daňových úradníkov a žiadať náhradu škody. Daňový úrad obvinenia rezolútne odmieta a tvrdí, že postupoval a bude postupovať podľa zákona.

Oceľový obchodník

Barakat je známy z obchodovania s VSŽ počas rezešovskej éry, ako i priateľským vzťahom s exprezidentom Rudolfom Schusterom. Vlastní niekoľko firiem zoskupených okolo spoločnosti SSIM , ktoré sa zaoberajú väčšinou nákupom, spracúvaním a predajom hutníckych výrobkov a surovín. Nedávno založená spoločnosť General Filter, s podielom tureckého kapitálu, sa chystá v objekte zlikvidovanej košickej magnezitky postaviť závod na výrobu autofiltrov. Investícia za 300 miliónov korún by mala vytvoriť asi dvesto pracovných miest. Firma SSIM má zasa ambíciu postaviť desať kilometrov od železiarní pri obci Mokrance minioceliareň. Je to konkurenčný projekt minioceliarne v Strážskom asi za päť miliárd korún zameraný na výrobu stavebnej ocele. Ďalšie jeho firmy sú Megasteel, New Steel Corporation a Mercurius. Barakatove podniky vrátane zahraničných dosahujú ročne tržby okolo deväť miliárd korún a celková hodnota ich aktív na Slovensku sa odhaduje asi na miliardu korún.

Zdroj: hnonline.sk