Smer logo
 

O odklad dane požiadalo už 14-tisíc subjektov

BANSKA BYSTRICA. Daňové úrady evidovali začiatkom tohto týždňa 13.935 žiadostí o odklad termínu na podanie priznania dane z príjmu za minulý rok. Najčastejšími dôvodmi firiem bolo množstvo dokladov či pracovná zaneprázdnenosť audítora.

Občania zasa chceli odklad najmä pre chýbajúce doklady o zahraničných príjmoch. ČTK o tom informoval hovorca Daňového riaditeľstva Miroslav Dobák. O odklad sa dalo požiadať do minulého pondelka.

"Tento počet ešte nie je konečný, nakoľko v ňom ešte nie sú žiadosti zasielané daňovým subjektom poštou," uviedol Dobák. Najčastejšie podľa neho žiadali o odklad termínu priznania dane z príjmu v Prešove, Žiline a Trenčíne, daňové úrady zatiaľ vyhoveli spolu 11.496 právnickým osobám, občanom a živnostníkom.

Počet ľudí a firiem, ktorí si podávajú daňové priznanie postupne rastie. Vlani najviac pribudlo daňových priznaní typu A, ktoré podávajú najmä zamestnanci a študenti. Dohromady v minulom roku daňové úrady evidovali do konca marca 917.973 odovzdaných formulárov, čo bol medziročný nárast približne o tri percentá.

Daňové priznanie k dani z príjmov musia do konca mesiaca podať napríklad tí daňovníci, ktorých zdaniteľné príjmy za minulý rok presiahli 49.248 korún (asi 1635 eur). Daň je potrebné do tohto termínu aj zaplatiť.

Zdroj: CTK • 24.3.2009