Smer logo
 

Obvinení v kauze Daňový úrad Košice IV. ostávajú vo väzbe

Senát Krajského súdu v Košiciach v piatok na neverejnom zasadnutí rozhodol o ponechaní obvinených Juraja L., Petra Sz. a Jána F. vo väzbe.

U obvinených zo zločinu neodvedenia dane a poistného formou spolupáchateľstva existuje dôvodná obava, že budú pokračovať v trestnej činnosti.

Krajský súd zamietol ich sťažnosti proti väzbe, o výkone ktorej rozhodol Okresný súd Košice II dňa 21. februára. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová. „Pokiaľ ide o obvinených Iva P. a Andreu P., o ich sťažnostiach proti väzbe rozhodne senát začiatkom budúceho týždňa,“ dodala Gálová.

Bývalý riaditeľ Daňového úradu (DÚ) Košice IV. Ivo P. bol členom organizovanej skupiny, ktorá vytvorila reťazec obchodných spoločností bez reálneho uskutočňovania zdaniteľných plnení, za účelom neoprávneného uplatňovania nadmerného odpočtu DPH. DÚ Košice IV. spôsobili škodu viac ako 930.000 eur (28,02 milióna Sk). Daňové riaditeľstvo SR v spolupráci s políciou zistili, že tovar (linky na sušenie obilia), deklarovaný v dokladoch pre colné vyhlásenie, nezodpovedal skutočne prepravovanému tovaru.

Linky, ktoré daňový subjekt pri kontrole deklaroval ako nové, boli v skutočnosti kovový odpad naložený na železničných vagónoch. Náklad sa mal vyviezť do Ruska. Predmetný tovar deklarovaný v colnom vyhlásení v hodnote 15,40 milióna eur (463,94 milióna Sk) mal reálnu hodnotu asi 9460 eur (284.992 Sk). Okrem toho je Ivo P. obvinený z trestných činov vydierania a porušovania domovej slobody. Koncom minulého a začiatkom tohto roka viackrát vnikol do bytu, v ktorom býval ďalší obvinený. Keď mu bolo oznámené, že doma nie je, bez pozvania vnikol neoprávnene do bytu, prezrel ho a odišiel preč. Neskôr mu odkázal, aby sa mu ozval, lebo inak môže skončiť na vozíku. Bývalému šéfovi Daňového úradu, ako aj jeho komplicom hrozí trest odňatia slobody v trvaní štyroch až 12 rokov.

zdroj: TASR, 06.03.2009