Smer logo
 

Polícia navrhla obžalovať exriaditeľa Daňového úradu Košice IV

Košice - Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii navrhol obžalovať bývalého riaditeľa Daňového úradu Košice IV Igora G. Ten je podozrivý zo spáchania trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

"Ako riaditeľ daňového úradu spôsobil štátu škodu vo výške 416,5 milióna korún," informovala nás Jana Pôbišová z Komunikačného odboru Ministerstva vnútra SR.

Igor G. mal zastupovať daňovú správu vo veci návrhu spoločnosti Frucona Košice, a. s. na vyrovnanie na Krajskom súde v Košiciach. Táto spoločnosť totiž mala v roku 2004 voči Daňovému úradu Košice IV nezaplatený dlh vo výške 640 miliónov korún. Pred súdom zastupoval daňový úrad poverený pracovník a Igor G. ako riaditeľ Daňového úradu Košice IV vydal tomuto pracovníkovi pokyn, aby na pojednávaní na krajskom súde súhlasil s ponukou na vyrovnanie vo výške 35 percent zo 640 miliónov korún.

"Na súde tak došlo k záväznej dohode na vyrovnanie pohľadávky vo výške 640 miliónov len za 223,5 milióna korún. Riaditeľ daňového úradu Igor G. vydaním takéhoto pokynu nechránil záujem štátu v daňovom konaní. Ako verejný činiteľ si nesplnil povinnosť vyplývajúcu z jeho právomocí a konal v rozpore so zákonom o správe daní a poplatkov. Navyše vedome porušil aj pokyn generálnej riaditeľky Daňového úradu Slovenskej republiky vydaný v prípade tohto vyrovnacieho konania. Svojím konaním znemožnil vymáhanie zvyšku pohľadávky vo výške 416,5 milióna korún, čím spôsobil štátu škodu v spomínanej výške," uviedol minister vnútra Vladimír Palko.

"Polícia prípad začala vyšetrovať na podnet Daňového riaditeľstva (DR) Slovenskej republiky. Riaditeľ bol niekoľkokrát upozornený na závažnosť takéhoto kroku, ktorý nakoniec vykonal aj napriek tomu, že mu bolo odporučené nerealizovať vyrovnanie, ktoré by poškodilo štát. Dá sa povedať, že sa ukázala dobrá spolupráca s políciou a podarilo sa v relatívne krátkom čase kvalifikovane obviniť pracovníka daňovej správy," zareagoval na návrh na obžalobu Igora G. hovorca Daňového riaditeľstva SR v Banskej Bystrici Róbert Merva.

Ako dodal, Igor G. v súčasnosti už v daňovej správe nepracuje. "Hneď, ako sa minulý rok prevalil tento prípad a Daňové riaditeľstvo ho zaradilo mimo činnej štátnej služby pre podozrenie zo závažného služobného previnenia, sám požiadal o skončenie pracovného pomeru," vysvetlil R. Merva a dodal, že DR je spokojné s postupom vyšetrovania. "Naďalej robíme všetko preto, aby sme sa očistili od nekalých praktík niektorých bývalých zamestnancov daňovej správy."

Úrad boja proti korupcii obvinil Igora G. z trestných činov zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušovania povinností pri správe cudzieho majetku 25. januára tohto roka. V týchto dňoch ukončil vyšetrovanie návrhom na podanie obžaloby prokurátorovi. Obvinený je stíhaný na slobode a bývalému riaditeľovi daňového úradu hrozí trest odňatia slobody na tri až desať rokov.

zdroj: Korzar • Kristiá Sabo • 19.8.2005