Smer logo
 

Odhalili rozsiahly daňový podvod v Maďarsku - zapletení sú aj Slováci

computer stock

Celoštátne veliteľstvo colnej a finančnej stráže (VPOP) v Maďarsku odhalilo miliardový daňový podvod, do ktorého bola zainteresovaná sieť 80 podnikov viacerých krajín. Informoval o tom dnes v Budapešti veliteľ VPOP János Nagy.

Skupina podvodníkov sa špecializovala na nákup a predaj počítačových komponentov. Atramenty do tlačiarní, základné dosky a procesory nakupovali v Nemecku, Rakúsku, na Slovensku a na Ďalekom východe. Tovar predávali v Maďarsku. Zaplateniu dane z dovozu sa vyhli fiktívnym exportom, ku ktorému používali slovinské, slovenské a rumunské podniky.

Miliónový podvod

Prípad sa týka 36 maďarských a zahraničných podnikov, medzi nimi je viac slovenských, rakúskych, rumunských, slovinských a nemeckých firiem. V období od januára 2008 do augusta 2009 spôsobili podvodníci škodu na daniach vo výške 4,8 miliárd forintov (17,9 miliónov eur). V rôznych bankách vybrali hotovosť v celkovej výške 16 miliárd forintov (59,6 miliónov EUR). Podľa Nagya colníci vyšetrujú, akým spôsobom preprala banda peniaze.

Polícia zadržala 11 osôb, sedem z nich na základe rozhodnutia súdu vzali do vyšetrovacej väzby a v prípade jednej osoby rozhodol súd o zákaze opustenia bydliska.

Na zadržaní podozrivých sa zúčastnilo takmer 200 príslušníkov VPOP. Počas akcie, v rámci ktorej robili vyšetrovacie úkony na 36 miestach, boli v Maďarsku prítomní dvaja experti nemeckého daňového úradu, ktorí preverovali porušenie zákona v Nemecku v súvislosti s týmto prípadom.

Zaplietli sa desiatky firiem

Podľa veliteľa VPOP do prípadu je zainteresovaných 80 spoločností. Dvaja vodcovia bandy založili, prípadne dali založiť v rokoch 2001-2007 niekoľko podnikov, ktoré potom vystavovali fiktívne faktúry v celkovej hodnote asi 10 miliárd forintov (37,2 miliónov eur).

Časť páchateľov už dobrovoľne zaplatila daňové dlžoby vo výške asi 90 miliónov forintov (335.008 eur), ďalších 10 miliónov forintov (37.200 eur) bude podľa VPOP možné očakávať. Doposiaľ vypovedalo v prípade mimoriadne veľkého daňového podvodu a falšovania dokladov 34 osôb. V prípade uznania viny im hrozí väzenie v dĺžke do ôsmich rokov.

Zdroj: TASR, 5. 10. 2009