Smer logo
 

Machová: Daňoví úradníci sú slabo platení

Daňová správa má nedostatok správcov daní a kontrolórov. Jedným z dôvodov sú podľa generálnej riaditeľky Daňového riaditeľstva v Banskej Bystrici Márie Machovej aj nízke mzdy.

Najhoršia situácia je v Bratislave, kde úradom chýbajú desiatky pracovníkov, práve pre nízke platy. Výšku ohodnotenia ľudí na takých dôležitých a nátlakových postoch kritizovali aj monitorovacie skupiny Medzinárodného menového fondu a Európskej komisie. Machová je nespokojná, pretože nástupné platy kontrolórov a správcov sa pohybujú okolo 9-tisíc korún a priemerná mzda vlani nedosiahla ani 16-tisíc korún.

Riaditeľka Machová potrebuje zvýšiť počet kontrolórov aj správcov daní. Odhadovaná potreba ráta s navýšením ich počtu približne o 200 ľudí. Momentálne daňové riaditeľstvo disponuje s 1788 správcami daní a 1825 kontrolórmi. Koncom minulého roka mala daňová správa neobsadených 101 pracovných miest.

Machová tiež včera ohlásila zrušenie 17 malých daňových úradov s počtom pracovníkov do 20, ale nevylúčila, že sa to nemôže dotknúť aj ďalších. Malé úrady by mali do začiatku budúceho roku nahradiť informačné kancelárie. Dôvodom je úsilie o zníženie prevádzkových nákladov.

Na Slovensku je momentálne 102 daňových úradov. Machovej predstava o počte úradov však zhruba kopíruje iba počet okresov, takže úradov by malo byť asi 40. Argumentovala napríklad Maďarskom, kde funguje len 22 daňových úradov, a Bulharskom s 19 úradmi.

Zdroj: SME • Danie Vražda • 28.5.2009