Smer logo
 

Daňové raje majú plné zuby kritiky, bránia sa

Takzvaným daňovým rajom začína dochádzať trpezlivosť s kritikou, ktorá sa na ne sype počas globálneho hospodárskeho útlmu. Luxembursko, kde sídli veľa nadnárodných korporácií, vyzvalo počas summitu EÚ v Bruseli nemeckého minisstra financií Peera Steinbrücka, aby "miernil svoje výroky".

Steinbrück pritom patrí k politikom, ktorí daňové raje považujú za spoluviníka súčasných hospodárskych problémov. Svojími vyjadreniami už pobúril nielen Luxembursko, ale aj Rakúsko a Švajčiarsko. Napríklad Švajčiarov prirovnal k indiánom, ktorí vystrašení utekajú z boja. "Mali by sme sa vrátiť k tónu, ktorý nie je závislý na veľkosti krajiny," uviedol luxemburský minister spravodlivosti Luc Frieden.

Luxemburčania, Rakúšania a Švajčiari navyše dali v uplynulých dňoch najavo, že za určitých podmienok sú ochotní vzdať sa bankového tajomstva, ktoré patrí k ich tradícii.

Postup proti daňovým rajom by mal byť témou aj nadchádzajúceho summitu najväčších ekonomík G20. Vlády v čase krízy hľadajú každú možnosť ako zvýšiť vlastné príjmy a nie je vylúčené, že sa dohodnú na niektorých sankciách proti daňovým rajom. Tie ich každý rok pripravujú o nemalé príjmy.

V súčasnosti existuje napríklad čierna listina "štátov, ktoré nespolupracujú", ktorú zostavila Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). Na nej ale Luxembursko, Švajčiarsko a Rakúsko nie sú. Z Európy se tam nachádza Lichtenštajnsko, Andorra a Monako. G20 však hrozí, že podobnú listinu zostaví tiež a že by sa na nej mohli objaviť aj ďalšie európske štáty.

Nezisková organizácia Oxfam upozornila, že existencia daňových rajov pripravuje o veľké peniaze najmä rozvojové krajiny, ktoré takto prichádzajú o viac prostriedkov, než koľko dostávajú z rozvojovej pomoci. Daňové úniky podľa nej predstavujú až 124 miliárd dolárov, pričom objem zahraničnej pomoci sa pohybuje okolo 103 miliárd dolárov.

zdroj: ČTK • 20. marca 2009