Smer logo
 

V posledný termín podá daňové priznanie viac ako polovica subjektov

Takmer polovica Slovákov, ktorí by mali podať priznanie k dani z príjmov za minulý rok, si túto povinnosť nechala na posledné tri pracovné dni. Daňové riaditeľstvo ČTK informovalo, že k dnešnému dňu zaevidovalo iba 54 percent z celkového počtu vlani podaných priznaní. Firmy, živnostníci či niektorí zamestnanci musia vyplnené formuláre podať a daň zaplatiť najneskôr do utorka.

Hovorca Daňového riaditeľstva Miroslav Dobák uviedol, že k 27. marcu podalo daňové priznanie 495.811 fyzických osôb a 44.057 firiem. Skutočný počet odovzdaných priznaní môže byť mierne vyšší, pretože v tomto čísle zatiaľ nie sú ručne spracované formuláre. O odklad termínu podania priznania dane z príjmov v tomto roku požiadalo viac ako 14.000 ľudí.

Počet ľudí, ktorí dane priznávajú, postupne rastie. Vlani daňové úrady prijali celkovo viac ako milión daňových priznaní, o rok skôr to bolo približne o 70.000 formulárov menej. Priznanie musia okrem firiem a živnostníkov podať aj pracovníci, ktorí mali viac ako jedného zamestnávateľa alebo ďalší príjem. Formuláre musia vyplniť všetci, ktorí zarobili v minulom roku viac ako 49.248 korún (asi 1635 eur) a nepožiadali o vyúčtovanie dane zamestnávateľa.

Zdroj: CTK • 27.3.2009