Smer logo
 

Barakat o daňovej kontrole: Štátne výpalníctvo!

Daňový úrad tvrdí, že firma Aksama Barakata nezaplatila daň 130 miliónov Sk. Na stámiliónový majetok spoločnosti, vrátane luxusných áut, ale okrem lietadla, zriadili záložné právo. Podľa Barakata ide o výpalníctvo daňového úradu, lebo nič platiť nemá. Odvolal sa. Daňové riaditeľstvo mu vyhovelo. Daňový úrad musí rozhodnúť nanovo.

KOŠICE. Daňový úrad Košice I nedávno kontroloval košickú akciovú spoločnosť SSIM. Predsedom predstavenstva firmy je známy košický podnikateľ sýrskeho pôvodu Aksam Barakat (45). Úrad konštatoval, že SSIM, a. s., neodviedla daň z pridanej hodnoty (DPH) takmer 130 miliónov Sk za roky 2004, 2005 a 2006.

Podnikateľ: Nič platiť nemusím

Barakat však namietal, že túto daň platiť nemuseli, lebo predávali tovar, dovezený zvonku Európskej únie, priamo v colnom sklade v colnom režime, ktorý DPH nepodlieha. Argumentoval Colným kódexom Európskeho hospodárskeho spoločenstva, aj stanoviskami colného úradu a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory, podľa ktorých zákon neporušil.

Záložné právo na majetok

Daňový úrad však DPH dodatočne vyrubil a na zabezpečenie 130-miliónovej pohľadávky zriadil záložné právo na majetok Barakatovej firmy. Konkrétne na desiatky hektárov pozemkov, ktoré majú podľa Barakata trhovú hodnotu niekoľko sto miliónov Sk. Aj na 10 firemných áut, podľa podnikateľa v hodnote niekoľkých desiatok miliónov Sk. Ďalej úrad firme zakázal bez jeho súhlasu nakladať s jej bankovými účtami aj cennými papiermi.

Úspešné odvolanie

SSIM sa však odvolala a daňové riaditeľstvo jej v uplynulých dňoch vyhovelo. Daňové výmery na 130 miliónov zrušilo z procesných dôvodov, lebo daňový úrad pochybil v lehotách tak, že sa námietkami firmy nestihol zaoberať. Riaditeľstvo teraz vrátilo vec daňovému úradu, nech sa s argumentmi SSIM vysporiada a až potom ešte raz rozhodne, či DPH dodatočne vyrubiť alebo nie.

Barakat: Čakali, že budem podplácať

Barakat komentuje: "Konanie daňového úradu voči mojej firme považujem za štátne výpalníctvo! Dostali sa ku mne informácie, že niektorí ľudia sa budú tešiť, koľko bude Barakat platiť, aby riešil svoje problémy. Čakali, že budem podplácať! Úmyselne chceli poškodiť moju firmu a doteraz ju poškodili o vyše stá milióny Sk."

Daňové riaditeľstvo: Žiadne výpalníctvo, len kontrola

Daňové riaditeľstvo obvinenia odmieta. Barakatove vyjadrenia o štátnom výpalníctve považuje za neadekvátne. "Výkon daňovej kontroly v žiadnom prípade nemožno považovať za úmyselné poškodzovanie dobrého mena spoločnosti, či spoločnosti samotnej."

Preregistroval sa vraj kvôli slobodnému riaditeľovi

Podnikateľ tvrdí, že vo firme chystajú trestné oznámenie na všetkých úradníkov, zaangažovaných na daňovej kontrole, a uvažujú, že budú žiadať daňový úrad o náhradu škody. "Nedávno sme SSIM preregistrovali spod Daňového úradu (DÚ) Košice I pod DÚ Košice IV, lebo riaditeľ DÚ Košice I (Martin Suč pozn. red.) je mladý, neskúsený, nie je ženatý a ide zámerne proti mojej firme." Daňové riaditeľstvo reagovalo, že pri výbere riaditeľa daňového úradu jeho rodinný stav nie je relevantný.

Barakat: Žiadna finta

SSIM predávala bez DPH valcované zvitky spoločnosti Profitube v jej colnom sklade v Košiciach. Jedným zo spoločníkov Profitube bola práve SSIM. SSIM dovážala z Ukrajiny surový materiál. Profitube ho, stále v colnom režime, prepracúvala na profil a jakle. Tento tovar potom predávala ďalšej Barakatovej spoločnosti Mercurius. Tá ho nakoniec z colného skladu vyvážala opäť mimo EÚ. Všetky tieto obchody boli bez DPH. Barakat tvrdí, že to nebola žiadna finta, ale normálny proces, v ktorom každá firma plnila inú úlohu.

Barakat dodal, že aktíva firmy na Slovensku predstavujú takmer 900 miliónov Sk a ďalší majetok má v zahraničí, napríklad fabriku v Maďarsku. Ročný obrat SSIM na Slovensku je podľa Barakata okolo 3 miliárd Sk a celkový, vrátane zahraničného, asi 9 miliárd Sk.

Čo zablokoval daňový úrad

  • osobné vozidlo Škoda Fabia 6Y, strieborná metalíza
  • osobné vozidlo Land Rover Range Rover, strieborná metalíza svetlá
  • nákladné vozidlo Volkswagen Touareg 7L AZZ/AG, čierna farba
  • nákladné vozidlo BMW X3 VAN 2,0 X83 PB11/01, zelená metalíza
  • nákladné vozidlo Cadillac, červená metalíza
  • osobné vozidlo Bentley Continental, čierna farba
  • nákladné vozidlo Citroën Jumper Z, modrá farba
  • nákladné vozidlo Land Rover Range Rover 3.6 LM/AM2/014N1, čierna metalíza
  • nákladné vozidlo Land Rover Range Rover LS/AA3/024N1, čierna farba
  • nákladné vozidlo BMW X53. 0d VAN X 53 ITALUA/BA/FB71/02, šedá metalíza

Má dve Bentley aj lietadlo: SSIM vlastní spolu dve autá Bentley, ktoré patria k ikonám automobilového priemyslu. Jedno má 15 rokov, druhé tri. "To staršie máme z Belgicka. Stálo vtedy okolo 10 miliónov korún. Bolo možno prvým v Československu. Novšie sme už kupovali z Viedne za asi 6 či 7 miliónov Sk. Ja však nie som veľmi na autá," tvrdí Barakat. Doplnil, že firma má aj vlastné lietadlo za vyše 100 miliónov Sk, 12-ročnú, 8-miestnu Cessnu Jet 650, s 5-hodinovým doletom, "zaparkovanú" na košickom letisku.

Kto je AKSAM BARAKAT • Mediálne ho preslávil fax

Barakat sa okrem iného "preslávil" v roku 1999 "ďakovným" faxom, ktorý poslal manažmentu Východoslovenských železiarní, keď s ním zrušili biznis, v znení: "K...t Drabik k...t Eichler. Dufam, že ne budete dlho? Skuste vidržať. Ak sa vidim vas kde kolvek budete pes zubov. Axam."

"Ten fax bol ešte slušný" Barakat dnes komentuje, že vzhľadom na to, aké straty v miliónoch dolárov vtedy utrpel, to bol ešte celkom slušný fax. "A čo sa týka mojej slovenčiny, do slovenských škôl som nechodil. Ale snažím sa." Barakat žije a podniká na Slovensku už 20 rokov.

"Železiarňam nič nedlhujem" V 90. rokoch obchodoval s VSŽ. Údajne im jeho firma ostala dlžná okolo 200 miliónov Sk. "Nič im nedlhujem. V roku 1993 síce vznikol dlh SSIM voči VSŽ 200 miliónov Sk, ale VSŽ vtedy dlhovali našej firme ešte viac. Ešte v roku 1994 sme to vyrovnali vzájomným zápočtom." Povedal, že s U. S. Steelom neobchoduje, ale do budúcnosti to nevylučuje, keďže myšlienkami bol vždy proamerický. Tvrdí o sebe, že je normálny súkromný podnikateľ.

Svedkom na svadbe Barakata s československou vicemiss Andreou Tatarkovou v roku 1996 bol vtedajší primátor, neskorší prezident Rudolf Schuster. Barakat bol zas hosťom na svadbe Schusterovej dcéry. Tam mal incident s novinárkou. Tú po slovnom konflikte fyzicky napadol. Barakat tvrdí, že ho provokovala. Súd však nepresvedčil a musel jej zaplatiť odškodné 6-tisíc Sk.

Zdroj: Korzar • JAROSLAV VRÁBEĽ